Bűnmegelőzési tájékoztató a nyugdíjas klub tagjai részére

Az Érdi Rendőrkapitányság munkatársai és a helyi polgárőrség képviselője 2019. január 29-én délután az Érd Parkvárosi Művelődési Központ Nagytermében látogatták meg a Fenyves Nyugdíjas klub tagjait. A népes érdeklődő közönség értesülhetett a korosztályuk sérelmére leggyakrabban elkövetett bűncselekményekről, azok felismeréséről és az áldozattá válás megelőzéséről.

A bűnmegelőzési kollégák prevenciós célzattal bemutatták az időskorúak sérelmére elkövetett trükkös csalások és lopások módszereinek változatos tárházát. Felhívták a figyelmet többek között a termékbemutatókon, árubemutatókon történő vásárlás során betartandó szabályokra, továbbá a tűzifa vásárlás veszélyeire. Szó esett a 112-es általános segélyhívó felelős használatáról, a segélyhívások során közlendő információkról és a szám jogsértő használatának következményeiről. Az érdeklődők kötetlen beszélgetés keretében tették fel a kérdéseiket, illetőleg mesélték el saját tapasztalataikat.

A Pest Megyei Rendőrfőkapitányság az alábbi bűnmegelőzési tanácsokat adja:

  • Ne beszéljenek idegenek előtt, nyilvános helyen magánügyeikről, ezeket az információkat a bűnelkövetők felhasználhatják.
  • Ne bízzanak meg a váratlanul telefonon vagy személyesen jelentkező idegenekben!
  • Ha gyanús telefonhívást kapnak, haladéktalanul vegyék fel a kapcsolatot unokájukkal, hozzátartozójukkal, mert ezzel tudják ellenőrizni a hívás valódiságtartalmát.
  • Soha ne adjanak át pénzt, vagy más értéket idegenek számára!