Országosan is jó példa az érdi polgárőrség

Akik nem ismerik a munkájukat, csak „kertvárosi kommandónak” tartják, holott a helyi biztonságért, komfortért, jó érzetért a hétköznapjainkban nagyon is hozzájárulnak. Ön, aki ezeket a sorokat olvassa biztos volt már kézilabda meccsen, vagy járt már valamilyen városi rendezvényen, de az is lehet, hogy részt vett valamelyik szemétszedő akción, vagy egész egyszerűen nyugodtan engedi iskolába a gyermekét, mert tudja, hogy ott állnak a nénik és a bácsik a kereszteződésnél, akik vigyázzák a forgalmat, hogy az iskolások, óvodások biztonságban áttérjenek egyik oldalról a másikra.

A fent felsoroltak csak kis szeletei annak az összetett munkának, amit az Érdi Városi Polgárőr Egyesület végez. A tagság 136 fővel hat autóval, hat motorral és három kerékpárral lát el szolgálatot az év 365 napján, önkéntesen. S a hangsúly, ez utóbbin van, hiszen ezek a nők és férfiak 2017-ben 27.216 órát töltöttek szolgálatban, s a helyi rendőrséggel szorosan együttműködve jelentősen hozzájárultak Érd kiegyensúlyozott közbiztonságához.

Annak érdekében, hogy a munka kiegyensúlyozottan folyjon, a rendőrség és a polgárőrség vezetői minden hétfőn szakmai egyeztetést tartanak, hogy meghatározzák az aktuális feladatokat. Ezen túl menően a rendkívüli helyzetekben külön egyeztetést tartanak, hogy a közös munka gördülékeny legyen.

A polgárőrök az iskolák környékén is jelen vannak, a közterület-felügyelet munkatársaival közösen segítik a reggeli órákban az iskolák környékén a közlekedést, de járőröznek annak érdekében is, hogy a kábítószert és az esetleges bűncselekményeket kiszűrjék. Az iskolai prevencióban is részt vesznek, aktív tagjai az Érdi Kábítószer Egyeztető Fórumnak.

Az érdi polgárőrök nagyon hasznos és aktív tevékenységet folytatnak az idősek védelme érdekében. A „Tisztelet az éveknek, biztonságot az időseknek” elnevezésű program célja, hogy a rendőrökkel közösen rendszeresen látogassák az idős, rászorult embereket. A polgárőrség minden évben részt vesz a téli krízisidőszakban, tűzifával segítik a nehéz anyagi körülmények között élőket, amit nem csak kiszállítottak, de össze is vágtak. Autóik meleg teával és takaróval voltak felszerelve és 24 órában elérhetőek voltak.

A hideg idő beköszöntével előbb mindenszentek és halottak napja alkalmából vállaltak megerősített szolgálatot a temetők környékén, majd az adventi időszakban őrizték a bevásárló központok környékét, s biztosították a zavartalan bevásárlást.

Tavaly nyáron a Polgárőr Érdemkereszt arany fokozatát adományozta Pintér Sándor belügyminiszter és Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke az Érdi Városi Polgárőr Egyesületnek, ami azt mutatja: fáradozásukat kívülről is elismerik. A magas rangú elismerés növelte az Érdi Polgárőr Egyesület népszerűségét. Az elismerés óta megnőtt azoknak a száma, akik csatlakozni szeretnének hozzájuk.

Macsotay Tibor, az Érdi Városi Polgárőr Egyesület elnöke az Érdi Újságnak a tavalyi év kapcsán úgy összegzett, hogy azon kívül, hogy a taglétszámuk nagy, és az eredményeik is jók, van még egy különlegességük: a motoros tagozatuk, ami látványosan fejlődik. – Jelenleg tizenkét motorosunk van. Ez önmagában talál nem nagy szám, de tudni kell, hogy az érdi rendőrségnek az egész illetékességi területén van összesen három motorosa. Van lovas tagozatunk is, amely a hegyet járja, a jövőben szeretném ezt is fejleszteni. – A mi munkánkat nehéz mérni, hiszen a bűnmegelőzés a legnagyobb feladatunk. Emellett persze vannak még más teendőink is, például a környezetvédelem. A város, a lakosság és a magunk által támasztott követelményeknek megfelelünk. A javuló rendőrségi statisztikák is azt mutatják, hogy a mi bűnmegelőző munkánk jól működik. Fontos az is, hogy az érdi rendőrség és a polgárőrség között nagyon jó a kapcsolat. Több díjat is elnyertünk már egyébként: megyei és országos kitüntetéseket, illetetve a Polgárőr Város rangot. Ezekre nagyon büszke vagyok, hiszen az országban több mint kétezer polgárőr egyesület van bejegyezve, 61 ezer taggal.